Stikstof

Concept-Landbouwakkoord vrijgegeven: grondgebondenheid breekpunt

Het vrijgegeven concept van het Landbouwakkoord moet openheid van zaken geven
Het vrijgegeven concept van het Landbouwakkoord moet openheid van zaken geven

Het concept van het Landbouwakkoord is door landbouwminister Piet Adema vrijgegeven.

In zijn toelichting betreurt Adema het stuklopen van de overleggen om tot een landbouwakkoord te komen. Als belangrijke reden noemt hij ‘een serieus verschil van inzicht ten aanzien van het vraagstuk grondgebondenheid, waar landbouwpartijen (LTO, NAJK, Biohuis) andere inzichten hadden.’

Twee varianten grondgebondenheid

Wie in het 86 pagina’s tellende conceptakkoord op zoek gaat naar het voorstel over grondgebondenheid vindt op pagina 40 dat er twee varianten waren voorgesteld. De beiden varianten stelden een gve-norm per 1 januari 2027 voor van 0,25 hectare per gve. De norm zou stapsgewijs worden aangescherpt naar 0,35 hectare per gve in 2032 in variant 1 of 0,33 hectare per gve in variant 2. Voor boeren die een sluitende afrekenbare stoffenbalans zouden kunnen aantonen, zou vanaf 2030 een minder strenge gve-norm gelden (0,25 hectare/gve bij variant 1, of 0,30 hectare /gve bij variant 2).

Maar, zo staat er nadrukkelijk in het concept: er is over grondgebondenheid geen overeenstemming bereikt.

Krimp van 25 tot 30 procent per 2035

In het begin van het document worden ook de gevolgen van het akkoord voor de omvang van de sector benoemd. ‘Dit akkoord gaat ervan uit dat de veestapel tot 2035 met zo’n 25 tot 30 procent zal krimpen als gevolg van een breed palet aan maatregelen waarbij er vrijwillige stoppers zullen zijn, maar er bijvoorbeeld ook meer productierechten worden afgeroomd bij overdracht. Dit is nodig om de landbouw toekomstbestendig en duurzaam te maken’, zo staat er.

Uit de vrijgegeven documenten valt ook te lezen dat de overheid voor alle plannen 13 miljard euro over had. Het is maar de vraag of minister Adema dit bedrag ook voorziet in de plannen die het kabinet nu zelf gaat maken voor de transitie van de landbouw. Na het ministerberaad van vandaag gaf de minister aan de eigen plannen in september te willen presenteren.

Klik hier om het concept-akkoord te lezen.