‘Inzet chips voor doelsturing binnen twee jaar mogelijk’

Technisch is het mogelijk om binnen twee jaar microchips op de markt te brengen die ingezet kunnen worden voor het meten van ammoniak, methaan en andere broeikasgassen.
Hiermee krijgen veehouders een betaalbaar sensorsysteem in handen, waarmee ze zelf op basis van hun vakmanschap kunnen sturen op stalemissies. Dit stelden de onderzoekers van innovatiecentrum OnePlanet bij een presentatie van hun vinding in nieuwscentrum Nieuwspoort in Den Haag.
Op basis van fotonische chips
OnePlanet werkt aan de ontwikkeling van sensorsystemen die lage concentraties gassen kunnen meten. Deze systemen zijn gebaseerd op zogenaamde fotonische microchips. Dit zijn chips die voor het overbrengen van informatie licht gebruiken in plaats van elektronen. Apparaten worden daardoor kleiner, energiezuiniger en beter betaalbaar. Fotonica is een bewezen meettechniek. Door miniaturisatie op een chip wordt deze techniek betaalbaar en schaalbaar. In een eerste proef op agro-innovatiecentrum De Marke is volgens OnePlanet de potentie van de technologie aangetoond voor het meten van ammoniak en methaan.
Overheidsinvesteringen noodzakelijk
Technisch is het volgens OnePlanet mogelijk om binnen twee jaar metingen te verrichten voor de meeste stalsystemen en in een later stadium ook op bedrijfs- en gebiedsniveau. Naast stikstof en methaan kunnen ook lachgas en CO2, en zelfs geurstoffen en nitraat gemeten worden. Hiermee krijgen veehouders een instrument voor doelsturing in handen met een sensorsysteem dat direct het effect van managementmaatregelen laat zien. Om de techniek binnen twee jaar op de markt te kunnen brengen zijn volgens OnePlanet nog wel grote investeringen nodig. Hiervoor doet het onderzoekscentrum een beroep op de landelijke overheid. De provincie Gelderland heeft de afgelopen jaren al in OnePlanet geïnvesteerd.
OnePlanet is een onderzoekscentrum dat zich richt op de ontwikkeling van microchiptechnologie, onder andere voor de landbouw. Het is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit (RU) en Radboudumc en microchip-onderzoekscentrum Imec.