Stikstof

Kleine 3000 trekkers in Brussel tijdens stikstofprotest

Aankomst in Brussel
Afgelopen vrijdag demonstreerden duizenden Vlaamse boeren met tractoren in Brussel

Bijna 3000 trekkers zijn naar Brussel gereden om protest aan te tekenen tegen het stikstofakkoord en het uitblijven van de uitvoering van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). 

De organisatoren Boerenbond, ABS, Groene Kring, Jong ABS, VABS en Ferm voor agravrouwen spreken van een groot succes en stellen dat de massale opkomst een signaal moet zijn om toekomstperspectief te bieden voor Vlaamse landbouwers.

Speciale routes

De trekkers zijn via speciale routes naar Brussel gereden en verzamelen zich aan het Kunstwetkruispunt, waar kort na het middaguur toespraken worden gehouden. Een grote verkeerschaos is vooralsnog uitgebleven, maar er wordt gesproken over 12 tot 14 kilometer aan tractoren. Rond 14.30 start een geplande uittocht.

Landbouwwoordvoerders willen zekerheid

‘Aan de massale opkomst van onze landbouwers zie je hoe sterk de vraag naar toekomstperspectief leeft bij onze mensen’, vertelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. ‘Het is nu aan de beleidsmakers om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een grondig aangepast stikstofplan gebaseerd op de oplossingen die de sector aanreikt en een deblokkering van het GLB.’

Hendrik van Damme van ABS spreekt ook de menigte toe in Brussel. Volgens Van Damme is het hoog tijd dat er eindelijk beslissingen worden genomen die steek houden en zekerheid bieden.

Namens Groen Kring neemt Bram van Hecke het woord. Hij windt er geen doekjes om. 'We eisen een toekomst. Dat is geen vraag. Dat is een harde eis.'

Volop bijval van publiek en bedrijfsleven

De protesterende veehouders krijgen veel bijval van toeschouwers langs de baan. Ook het agrobedrijfsleven steekt de boeren een hart onder de riem. Gisteren werd in een gezamenlijk persbericht van diverse agro-ketens steun uitgesproken.

Boerenbond volgt de protestacties via een radio-uitzending via de zogenoemde zender BBN (BoerenBroodNodig).

Op social media worden beelden van colonnes trekkers massaal gedeeld. Hieronder volgt een compilatie die regelmatig wordt aangevuld met nieuwe beelden.

Tractorenactie Brussel 3 maart 2023