Stikstof

Lopend stikstofbeleid kan doorgaan, 2030 van tafel

Het idee om de doelen uit de stikstofwet naar voren te halen van 2035 naar 2030 lijkt na vandaag definitief van tafel
Het idee om de doelen uit de stikstofwet naar voren te halen van 2035 naar 2030 lijkt na vandaag definitief van tafel

De Landbouwcommissie van de Tweede Kamer heeft vanochtend besloten geen enkel onderwerp controversieel te verklaren.

Dit betekent onder andere dat het lopende stikstofbeleid wordt voortgezet.

Door met wet dier

Zo kan minister Van der Wal verder werken aan de regelingen voor bedrijfsverplaatsing, innovatie en extensivering die ze heeft aangekondigd als aanvulling op de beëindigingsregelingen voor piekbelasters. Ook de opstelling van een convenant dierwaardige veehouderij hoeft niet te worden uitgesteld tot na de verkiezingen.

Geen aanscherping deadline 2035

Het idee om de deadline voor de doelen uit de stikstofwet naar voren te halen van 2035 naar 2030 lijkt na vandaag definitief van tafel. Dit zou geregeld moeten worden in een nieuwe stikstofwet, maar die zal er voorlopig niet komen. De coalitiepartijen die het stikstofbeleid wilden aanscherpen, lijken daar in aanloop naar de verkiezingen op terug te komen.

Transitiefonds nog niet veilig

Het wetsvoorstel voor het transitiefonds van ruim 24 miljard euro voor financiering van het Nationaal Programma Landelijk Gebied is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Deze Kamer moet nog beslissen welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Deze beslissing heeft echter geen invloed op de uitvoering van de diverse regelingen voor piekbelasters. De financiering daarvan is al vastgelegd.