Stikstof

Makelaars sceptisch over effect uitkoopregeling piekbelasters

Volgens agrarisch makelaars is de uitkoopregeling voor piekbelasters minder aantrekkelijk voor florerende bedrijven
Volgens agrarisch makelaars is de uitkoopregeling voor piekbelasters minder aantrekkelijk voor florerende bedrijven

Het is nog maar de vraag of de uitkoopregelingen voor veehouders, die onlangs groen licht kregen van Brussel, het gewenste effect hebben op de vermindering van de stikstofuitstoot.

Dit stellen diverse agrarische makelaars in een artikel in het Financieel Dagblad.

Niet voor florerende bedrijven

‘De uitkoopregeling voor piekbelasters heeft het niet in zich om boeren met een florerend bedrijf te verleiden om te stoppen’, stelt Jos Ebbers, agrarisch makelaar in Friesland en voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk van makelaarsvereniging NVM. ‘Deze regeling is aantrekkelijk voor boeren die geen opvolger hebben en tegen hun pensioen aanzitten. Maar de vraag is hoeveel van hen kwalificeren als piekbelaster’, geeft hij aan.

120 procent is schijntje

De bonus van 20 procent op de waarde van de stallen in deze regeling klinkt aantrekkelijk, maar is volgens Ebbers een schijntje voor goed renderende bedrijven met moderne stallen. De makelaar wijst erop dat de vergoeding niet is gebaseerd op de marktwaarde, maar op de zogenaamde gecorrigeerde vervangingswaarde. Deze wordt berekend op basis van de oppervlakte en het bouwjaar. De onderhoudsstaat en functionaliteit spelen geen rol. ‘Als jij een oudere stal hebt die onlangs is gerenoveerd en is uitgerust met de modernste technieken, ligt de gecorrigeerde vervangingswaarde waarschijnlijk lager dan de actuele marktwaarde’, zegt Paul van ‘t Veer, werkzaam in Drenthe.

Beroepsverbod bottleneck

Ook het beroepsverbod dat onderdeel is van de voorwaarden voor de uitkoopregelingen zou veehouders ervan weerhouden om mee te doen, signaleren de makelaars. ‘Piekbelasters zijn vaak boeren met goedlopende bedrijven. Die zitten er echt niet op te wachten dat zij na uitkoop niet meer werkzaam mogen zijn in hun eigen sector’, stelt Van ’t Veer. Daarbij raakt een beroepsverbod ook potentiële opvolgers die al een belang hebben in het bedrijf.

Vooral oudere veehouders stoppen

De agrarisch makelaars verwachten dat uiteindelijk vooral veel oudere veehouders zich zullen aanmelden voor de uitkoopregelingen. Veel van hen waren, bij gebrek aan bedrijfsopvolging, anders in de komende jaren gestopt. Deze stoppers hebben gemiddeld wat kleinere bedrijven met een beperkte stikstofbelasting op de natuur.