Stikstof

Tweede Kamer wil controle over latente stikstofruimte

In een inventarisatie wordt de latente stikstofruimte in de agrarische sector geschat op 21 tot 40 procent.
In een inventarisatie wordt de latente stikstofruimte in de agrarische sector geschat op 21 tot 40 procent

De Tweede Kamer wil dat de regering gaat onderzoeken hoe de latente stikstofruimte in Nederland in kaart kan worden gebracht en centraal kan worden geregistreerd.

Een motie van Kamerlid Pieter Omtzigt die de regering hiertoe oproept, kreeg vandaag brede steun.

21 tot 40 procent latente ruimte

De latente stikstofruimte is de ruimte in stikstofvergunningen die nu nog niet wordt benut. In een inventarisatie die eerder werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV wordt de latente stikstofruimte in de agrarische sector geschat op 21 tot 40 procent. Hierdoor zou het kunnen gebeuren dat bij extern salderen de stikstofuitstoot stijgt, terwijl deze op papier gelijk blijft. Om dit te voorkomen is het volgens de Tweede Kamer van groot belang om de latente stikstofruimte in kaart te brengen.

Nieuwe latente ruimte voorkomen

In de motie wordt de regering ook opgeroepen om een plan op te stellen om het ontstaan van latente stikstofruimte in de toekomst te voorkomen. De Tweede Kamer wil binnen een maand geïnformeerd worden over de plannen.

Minister wil vergunningplicht voor intern salderen

Eerder stelde minister Van der Wal een wet op waarin wordt geregeld dat er een vergunning nodig is voor intern salderen. Deze wet ligt op dit moment voor ter consultatie en zal na advies van de Raad van State worden voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer.