Sitemenu

zaterdag 15 augustus 2020
content-main

biologische landbouw

Nieuws

Nederlands onderzoek toont aan dat biologische landbouw voor een groot deel kan bijdragen aan het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties. Dat meldt Bioforum Vlaanderen.

Biologische landbouw kan een belangrijke rol spelen in het realiseren van maar liefst 8 van de 17 doelstellingen van de VN (© grafiek: Eosta)

Vleesvee past perfect voor ecologisch grasbeheer

Damien Depraetere schakelde over naar biologisch vleesvee - bedrijfsreportage
Sinds 2010 boeren Guy en Damien Depraetere op biologische wijze. De overwegingen zijn divers, maar de belangrijkste is toch economie.

Praktijkonderzoek bioveehouderij verweesd

Strategisch Plan zette orde op zaken in het onderzoeksveld, maar on-farm-onderzoek veehouderij mist structurele financiering
Het jaar 2010 was cruciaal voor de vorming van de structuren die het bio-onderzoek in Vlaanderen in goede banen moeten leiden.

Méér dan biologisch vlees

Vlees met Pure Graze-label binnenkort in 34 filialen van Boni-supermarkten
Jaarrond weidegang, geen antibiotica, geen krachtvoer, niet onthoornen en maximaal dertig dagen aaneengesloten op stal; Pure Graze betekent meer dan biologisch.

Anders dan anderen

Rutger Woolderink - 'maar weinig mensen weten hoe lekker het vlees van de Angus is'
Rutger Woolderink is een van de weinige Nederlandse fokkers van het van oorsprong Schotse vleesveeras aberdeen angus. Hij koos het ras vanwege de vleeskwaliteit en het afkalfgemak.

Onderscheidend met biologisch rundvlees

Beter inspelen op de marktvraag en innoveren door kritisch te luisteren naar de maatschappij
Biologisch kan en moet doorontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Kritische beoordeling van het productiesysteem is dan noodzakelijk.

Groeien op gras

Permanent gras goed te rijmen met limousin bij biologisch vleeshouder Johan Meeus - bedrijfsreportage
Meer dan tien jaar geleden sloeg Johan Meeus uit Temse de weg in van de biologische vleeshouderij. De omschakeling zorgde voor meer gras in het teeltplan.

Biolandbouw is geen dode letter

De biologische sector is wereldwijd in volle expansie, Vlaanderen steekt een tandje bij voor omschakeling
De vraag naar bioproducten is groot. De biosector groeit en barst van ambitie; steeds meer bedrijven starten een biologische lijn. Maar de sector kent ook een ontwikkeling in regels.

Zelf krachtvoer verbouwen

Vooral biologische vleesveehouders speuren naar alternatieven voor dure eiwit- en energierijke bijvoermiddelen
Met de hoge krachtvoerprijzen blijkt de animo bij veehouders om op het eigen bedrijf krachtvoervervangers te telen groter te worden.

Modern biologisch

Math Loonen: 'Natuurbeheer en vleeskoeien, een mooie combinatie'
De charolaiskoeien van bioveehouder Math Loonen uit het Noord-Limburgse Siebengewald begrazen ruim 160 hectare aan natuurterrein.
right