Van limousins naar Japanse wagyu’s

Door de ligging van de boerderij van Claude Aust en Chantal Schmitz was hoevevleesverkoop een logische stap. Hun limousinveestapel bouwden ze af en er kwamen wagyurunderen voor in de plaats. Deze combineren ze met melkvee en de verhuur van vakantieappartementen.
Oorspronkelijk was de boerderij van Claude Aust (57) en Chantal Schmitz (55) in het Luxemburgse Bettel een gemengd bedrijf met melkkoeien en limousinrunderen. Nu vind je er geen limousins meer. Wel 85 melkkoeien en 45 wagyu’s. Sinds 2023 verkoopt de familie het vlees van dit Japanse vleesras onder de naam ‘Ourdall Wagyu’.
Unieke vleeskwaliteit
‘Limousins zijn heel nerveus’, legt Claude Aust uit. ‘Ik heb altijd een passie voor vlees gehad en het idee speelde om rundvlees in de korte keten te verkopen.’ Hun bij toeristen geliefde woonplaats is erg geschikt voor thuisverkoop. Via speurwerk op internet kwamen de veehouders achter de unieke vleeskwaliteit van het ras. ‘Het is heel fijn en doorregen met onverzadigde vetten, die smelten bij 30 graden Celsius’, zegt Claude. ‘Het geeft een ware smaakexplosie in de mond.’
Streven naar puur wagyuvlees
Vanaf 2014 experimenteerde de familie met kruisingen van wagyu met limousin. Daarna kochten ze in 2018 een pakket van vijf volbloed wagyu-embryo’s op een Duitse veiling. Ze breidenhun wagyu-veestapel nog steeds uit. Naast wagyu's heeft de familie Aust ook nog 85 melkkoeien. De familie wil in de toekomst puur wagyuvlees en vlees afkomstig van een kruisling van wagyu met holstein aanbieden.
De volledige reportage is te lezen in het februarinummer van VeeteeltVlees. De foto's zijn gemaakt door Quinten den Hertog.