Versgrasupdate: groeispurt op komst na zware periode voor gras

Een lage verteringscoëfficiënt en een kleine 50 eenheden lagere vem dan het langjarig gemiddelde. Aan de versgrasdata is volgens Wilfried van Straalen duidelijk te zien dat het gras het de afgelopen periode zwaar heeft gehad.
‘De groei van het gras is afgelopen tijd trager geweest. Het celwandgehalte is daardoor hoger dan normaal en dat zie je terug in de verteerbaarheid’, legt de hoofdonderzoeker van Schothorst Feed Research uit. ‘Die lagere verteerbaarheid resulteert ook in een lagere vem. Gemiddeld komt die nu op 988 uit, terwijl we normaal eind mei op zo’n 1025 vem zitten.’
Ruweiwitgehalte blijft ook achter, suiker niet
Ook het ruweiwitgehalte blijft met 187 gram per kilo droge stof achter bij het normale niveau. ‘Meestal ligt dat rond deze tijd nog boven de 200 gram per kilo droge stof. Het gras heeft duidelijk te lijden gehad van de droogte’, stelt Van Straalen. Het suikergehalte zit met gemiddeld 173 gram per kilo droge stof wel op het langjarig gemiddelde.
Grasgroei gaat spurt krijgen
Het gras heeft even tijd nodig om weer op te krabbelen volgens Van Straalen. ‘De monsters zijn van begin deze week. Het effect van de regen zie je nog niet terug in de cijfers. Maar de eerder toegediende mest zal nu ook zijn werk gaan doen. De grasgroei lag afgelopen weken op een super laag niveau. Ik verwacht dat die nu een spurt gaat krijgen. Ook de kwaliteit van het verse gras zal toenemen, voordat het gras in de aar gaat schieten.’

* = > 1700 kg ds/ha
Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), AgruniekRijnvallei, CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl)1, Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), Voergroep Zuid, Eurofins Agro, Grip op Gras, Groeikracht, Aeres Hogeschool1, Netwerk Praktijkbedrijven, Wageningen Livestock Research en Koeien & Kansen.
1 Deze partners leveren (ook) gegevens aan van biologische bedrijven.
Bekijk hier het kaartje met de regio-indeling voor de versgrasupdate.