Methaanreductie vraagt nieuwe inspanningen, ook bij vleesveehouders
Van de Vlaamse veehouderij worden inspanningen verwacht in het reduceren van methaanemissie. De ambitie is helder, de mogelijke maatregelen die vleesveehouders kunnen toepassen zijn alsnog beperkt. Wel zijn er hoge verwachtingen met lijnzaad en 3-NOP.
Dieren jonger laten kalven, een korte tussenkalftijd, focus op een vlotte opfok zorgen niet alleen voor meer efficiëntie en financieel rendement, maar hebben ook impact op de uitstoot per geproduceerde eenheid, vlees in dit geval.
Daarnaast zijn er in de vleesveesector momenteel nog twee concrete maatregelen die vleesveehouders kunnen toepassen op hun bedrijf om zo de methaanemissie van hun veestapel terug te brengen.
Acht procent reductie met nitraat
‘Het sneller bereiken van de slachtleeftijd bij vleesstieren is er daar een van’, geeft Laurence Hubrecht, beleidsadviseur bij de Vlaamse overheid aan in het hoofdverhaal van het novembernummer van VeeteeltVlees. Daarnaast kunnen vleesveehouders ook de voedermaatregel nitraat toepassen. ‘In deze maatregel wordt via het krachtvoer nitraat toegevoegd aan het rantsoen. Deze maatregel is goed voor een reductie van methaanuitstoot tot 8 procent’, verduidelijkt Hubrecht.
Alex van Malleghem, directeur Franson in VeeteeltVleesMet de mengvoerfabrikanten nemen we het voortouw, omdat we de sector hierin vooruit willen helpen. Het is belangrijk dat we met de gehele sector die ambitie nastreven.
Nieuwe maatregelen
Met momenteel één concrete voermaatregel is de potentie van methaanreductie alsnog beperkt in de vleesveehouderij. Er wordt daarentegen wel veel verwacht van 3-NOP, nog meer van de toepassing van geëxtrudeerd lijnzaad en koolzaad. Arvesta voerde hier onderzoek naar.
‘Het blijkt dat het toevoegen van onverzadigde vetten uit geëxtrudeerd koolzaad of geëxtrudeerd lijnzaad aan het rantsoen de methaanuitstoot vermindert met respectievelijk 23 en 32 procent’, verduidelijkt Anne Vandelannoote, productmanager vleesvee van Aveve veevoeding.
Afspraken vastgelegd in convenant
Met het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030 engageerden de Vlaamse overheid en vijftien organisaties zich in 2019 om de enterische methaanemissies tegen 2030 te verminderen met 19 procent ten opzichte van 2005. Recent werd deze ambitie door de overheid geactualiseerd naar een reductie van 14 procent of 0,3 Mton CO2-eq.
Vanuit het convenant zijn er drie wegen die dienen te leiden naar het realiseren van de doelstelling: bedrijfsmanagement, genetica en voer.
Lees meer over de mogelijkheden van methaanreductie in de vleesveehouderij in het novembernummer van VeeteeltVlees.