Vleesproductie

Slagerij De Groene Weg start met biologische rundvleesketen

De kalveren van de melkveehouder worden biologisch opgefokt door de vleesveehouder en vervolgens als biologisch vlees afgezet door De Groene Weg
De kalveren van de melkveehouder worden biologisch opgefokt door de vleesveehouder en vervolgens als biologisch vlees afgezet door De Groene Weg

Na een markt voor varkensvlees en lamsvlees begint bioslagerij De Groene Weg met een biologische rundvleesketen. Daarbij wil het bedrijf inspelen op de behoefte om biologische kalveren van melkveebedrijven op te laten groeien en te verwaarden tot biologisch rundvlees.

Volgens De Groene Weg, onderdeel van Vion, is er een groeiende behoefte aan regionale producten bij de consument. Daarom werd het tijd om een keten op te starten voor regionaal rundvlees. Nu zijn twee rundveehouders, waaronder één biologisch melkveehouder en één biologisch vleesveehouder, aangesloten bij de slagerij. De stierkalveren en vaarskalveren van de melkveehouder die niet op het bedrijf blijven, worden opgefokt door de vleesveehouder, zodat de dieren als biologisch rundvlees afgezet kunnen worden.

Meer biologische kalveren verwaarden

Momenteel wordt ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch gehouden en afgezet. De rest van de kalveren komen in de reguliere keten terecht. ‘Dat is voor veel biologische melkveehouders een los eindje. Dat we nu dit op kunnen zetten is dan ook fantastisch, al is het een klein begin. Het zou mooi zijn als dit goed gaat lopen en meer vleesveehouders inspireert om biologische uitstootkalveren op te fokken’, aldus Joyce van den Bos van De Groene Weg.

Weinig Nederlands biorundvlees

De keten is nieuw bij de slagerij, maar er wordt al wel biologisch rundvlees afgezet. ‘Het meeste biologische rundvlees dat in Nederland wordt afgezet komt uit het buitenland. Er wordt wel iets uit de regio afgezet, bijvoorbeeld door vleesveehouders die zelf hun biologische vlees afzetten, maar dit gebeurt op erg kleine schaal en is lang niet genoeg voor wat we aan rundvlees nodig hebben’, verheldert Van den Bos. ‘Een uitgemolken biologische melkkoe gaat ook bijna nooit als biologisch rundvlees naar de consument.’ Zonde, aldus Van den Bos, maar ze hoopt dat daar met de nieuw opgezette keten wat aan kan veranderen.