Voeding

Nefyto: ‘Markt biostimulanten vraagt regulering’

Telers die gebruikmaken van biostimulanten hebben volgens Nefyto geen enkele garantie ten aanzien van de veiligheid en werkzaamheid
Telers die gebruikmaken van biostimulanten hebben volgens Nefyto geen enkele garantie ten aanzien van de veiligheid en werkzaamheid

‘Het wordt hoog tijd dat de toelating van biostimulanten goed wordt gereguleerd.’

Dit stelt Jo Ottenheim, beleidsmedewerker bij Nefyto, de brancheorganisatie van bedrijven die chemische en biologische gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelen voor de Nederlandse markt, in een achtergrondartikel in Veeteelt en VeeteeltVlees.

Geen gewasbeschermingsmiddelen

Biostimulanten zijn middelen van natuurlijke oorsprong die een positief effect hebben op de opbrengst en kwaliteit van gewassen. Sommige middelen bevorderen de opname van voedingsstoffen uit de bodem, anderen versterken de weerstand waardoor planten minder gevoelig zijn voor stress door bijvoorbeeld droogte, kou of hitte. Zodra de middelen gewasbeschermingsclaims hebben, zijn het gewasbeschermingsmiddelen en moeten ze een officiële toelatingsprocedure doorlopen.

Fabrikanten zelf verantwoordelijk

De toelating van biostimulanten op de Nederlandse markt is tot nu toe niet gereguleerd. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een Europees CE-keurmerk dat gebruikers garanties moet bieden ten aanzien van de veiligheid en werkzaamheid van de middelen. Tot die tijd zijn fabrikanten zelf verantwoordelijk voor de deugdelijkheid van biostimulanten die ze op de markt brengen.

Ruimte voor cowboygedrag

‘Telers die gebruik maken van biostimulanten hebben op dit moment geen enkele garantie ten aanzien van de veiligheid en werkzaamheid’, vertelt Ottenheim. ‘Dat een middel van biologische oorsprong is, wil zeker niet zeggen dat het veilig is. Daarbij is een deel van de fabrikanten en leveranciers niet open over de samenstelling van hun biostimulanten. De wereld van biostimulanten geeft nog veel te veel ruimte voor cowboygedrag. Het wordt hoog tijd dat de toelating van deze middelen, waarvoor ook Nefyto zeker kansen ziet, goed wordt gereguleerd’, vindt hij.

Een uitgebreid achtergrondverhaal over biostimulanten leest u in de meinummers van Veeteelt en VeeteeltVlees.