Voeding

Overcapaciteit en marktonrust dwingen ForFarmers tot nieuwe strategie

ForFarmers gaat op zoek naar samenwerkings- en overnamekandidaten
ForFarmers gaat op zoek naar samenwerkings- en overnamekandidaten

Voerfabrikant ForFarmers gaat zich meer richten op de lokale markten en zoekt nadrukkelijker naar samenwerkingsverbanden en overnamekandidaten.

Volgens de organisatie vragen de snel veranderende grondstoffenmarkt, overcapaciteit en de hogere voerprijzen om het aanpassen van de strategie voor 2025.

Alternatieve grondstoffen

Het doorberekenen van de schommelingen van de grondstofprijzen is lastiger geworden en consolidatie en samenwerking in de keten zijn volgens ForFarmers noodzakelijk, omdat er een overcapaciteit is in voerproductie.

In de nieuwe strategie wordt meer verantwoordelijkheid gelegd bij de lokale teams met het idee dat ze dichter bij de klant komen te staan. Voor duurzame oplossingen zal er gewerkt worden met alternatieve grondstoffen en staat ook het terugdringen van (stikstof)uitstoot centraal.  

Overcapaciteit door minder dieren

Opvallend is dat in de strategie ook genoemd wordt dat ForFarmers op zoek gaat naar overname- en fusiekandidaten. Die stap moet zorgen voor verdere versterking in de thuismarkten of verbreding van het aanbod. Een andere reden is de overcapaciteit in de voermarkt. ForFarmers geeft aan dat er in de lokale markten in Nederland, Duitsland en België een overcapaciteit is in voerproductie en dat daar op geanticipeerd zal moeten worden. Er is een duidelijke krimp gaande in aantal dieren en de op handen zijnde wetgeving in Nederland en België zal die krimp mogelijk versnellen.

Deze week werd bekend dat oud-Fonterra-directeur Theo Spierings vanaf volgend jaar de nieuwe CEO wordt van ForFarmers. Spierings is nu vooral actief op het vlak van verduurzaming van de landbouwsector.