Voeding

Reëel risico op mycotoxinen in maiskuil na nat en warm jaar

Door de weersomstandigheden is het risico op schimmelgifstoffen in de mais volgens Eurofins dit jaar groter
Door de weersomstandigheden is het risico op schimmelgifstoffen in de mais volgens Eurofins dit jaar groter

De weersomstandigheden van dit jaar maakt de mais een plek waar schimmels goed kunnen gedijen. Deze schimmels kunnen gifstoffen, mycotoxinen, uitscheiden. Volgens Eurofins is er dit jaar reëel risico op een overschrijding van de mycotoxinewaarden.

‘Meestal zien we dat de monsters van onze klanten geen mycotoxinen bevatten of onder de maximumwaarden blijven’, vertelt Jaap Hengstmengel, business unit manager van Eurofins LabCo, in een artikel van het analysebedrijf. ‘Slechts een enkele keer hebben we een overschrijding gezien op mycotoxinen. Maar de omstandigheden zijn ongunstig.’

Gifstoffen komen vrij voor én na oogst

2023 begon met een nat voorjaar, gevolgd door hoge temperaturen in juni. Ook in juli en augustus was het vervolgens weer flink nat, afgewisseld met warme dagen. Dat zijn ideale omstandigheden voor schimmels, die goed gedijen bij warmte en neerslag. Volgens Hengstmengel kunnen mycotoxinen ontstaan voor en tijdens de oogst, of wanneer de opslag te nat en vochtig is. ‘Als schimmels giftige mycotoxinen afscheiden, zijn ze in zeer lage concentraties al schadelijk voor de gezondheid en kankerverwekkend.’ Door de mais goed in te kuilen is de kans op het ontstaan van mycotoxinen na de oogst al een stuk kleiner.

Gezondheidsgevolgen voor runderen

Voor humane voeding ligt de maximaal toegestane hoeveelheid mycotoxinen lager dan bij melk- en vleesvee, maar ook bij rundvee kunnen de toxinen schadelijk zijn. De schimmelgifstoffen die nu wel in de maiskuilen gevonden worden, zijn op zichzelf nog geen probleem voor de gezondheid van het vee dat het eet, schreef Veeteelt vorig jaar in de maisspecial. Volgens onderzoeker Jonas Vandicke wordt er vrij weinig stilgestaan bij mycotoxinen, omdat het effect niet eenduidig is. Het is volgens hem dan ook een goede zaak om maiskuilen op de gifstoffen te laten onderzoeken en bij gezondheidsproblemen bij het vee ook eens te denken aan mycotoxinen.

Schimmels in mais

De mycotoxinen die het meeste voorkomen zijn die van fusariumschimmels, die ook verantwoordelijk zijn voor stengelrot. Ook aflatoxine is een bekende schimmelgifstof. Vooralsnog is deze schimmel nog niet vaak gevonden in Nederland en België.